SLATKI ŽIVOT U BOŠKINCU

Lena Šarić, pastry chef u kuhinji restorana Boškinac svoj radni dan počinje oko podneva. Priprema deserte sa standardnoga menija. Trenutno su to tortica od badema i limuna, popularna “jabuka”, kruška i pistaccio. Uz njih je u ponudi dvadesetak dodataka među kojima Lena ističe hruskavac od maline, dehidriranu koricu jabuke, hruskavac od badema i kremu od limuna.

Sastojci za deserte se mijenjaju ovisno o sezoni, a restoranski meni svake godine nudi novi spektar primamljivih kombinacija voća, čokolade, kremastih pralina i orašastih plodova. Uz klasične hrskave i kremaste deserte s jelovnika a la carte, u slatki dio menija spada i svakodnevna priprema slatkih peciva za doručak. Serviraju se svakodnevno uz domaći kruh, sireve, mesne delicije, skutu i slatke namaze kao što su domaće marmelade od jabuka i smokava. Koliko je u Boškincu važan dijalog s lokalnom gastronomskom tradicijom, vidi se i u odabiru sastojaka za deserte i metodama pripreme peciva. Nerijetko se tako na meniju nađu rekonstrukcije i varijacije tradicionalnih kolača obogaćene suvremenim dodacima, domaće voće i sastojci poput paške skute, a nezaobilazne su arome agruma. Tako se otočka tradicija čuva u čitavom jelovniku od slijedova predjela i glavnih jela do desertne ponude.

Među gostima restorana Boškinac, ove je godine najomiljeniji desert rekonstrukcija tradicionalne štrudle od jabuke koja je dio sezonskoga degustacijskog menija. Popularna je “jabuka” samo jedna od novosti ove sezone. Uz nju su tu i preddeserti i praline. Lena koja u Boškincu radi već treću godinu ističe da se desertni dio jelovnika mijenja svake godine kao i ostatak ponude u restoranskoj kuhinji Boškinca. Uz nezaboravnu rekonstrukciju štrudle od jabuka, goste ove sezone oduševljavaju krema od paljene trstike, kugla od bijele čokolade, desert od pistaccia i kruške i osebujna kombinacija badema, limuna i paške skute.

Osim desertnoga dijela menija, u restoranskoj se kuhinji za doručak svakodnevno pripremaju domaći kruh, tradicionalne paške slastice i različita peciva kao što je paški baškotin. Doručak u Boškincu je poseban po tome što je temeljen isključivo na domaćim sastojcima i lokalnoj tradiciji. Gostima nudi ponešto od svega po čemu je Pag poznat na svjetskoj gastronomskoj karti. Tradicionalne recepture su jednako važne kao i u ostalim dijelovima menija. Tako su deserti, peciva i slastice za doručak uvijek rezultat kreativne igre sa starim paškim recepturama. Kontinuiranim se radom na novim receptima, sezonskim jelima, ukusnim i oku ugodnim kreativnim međuigrama suvremenosti i tradicije želi pokazati koliko toga ovaj otok može ponuditi bilo da je riječ o glavnim jelima, desertima ili pripremi kruha i peciva.