VIKENDI S LISOM DOWLING U BOŠKINCU

Lisa Dowling je svestrana umjetnica s uspješnom karijerom u različitim žanrovima. Kantautorica, pjevačica, kontrabasistica, DJ s integritetom i strašću koje prenosi na publiku s pozornica diljem svijeta. Njezinu glazbu kritičari New York Timesa opisuju kao “energičnu i preciznu”, a vokalne sposobnosti kao “dinamične, raznolike i moćne” (New York Music Daily). U šarolikom spektru utjecaja kritičari ističu Bjork, a Lisine skladbe hvale zbog inovativnosti i osebujnosti.

Strastvena i posvećena komorna glazbenica, uz improvizaciju i produkciju, surađivala je s brojnim komornim ansamblima u New Yorku uključujući Argento New Music Project, the New York Chamber Players, the Nouveau Classical Project i the New York Improvisers Orchestra pod ravnanjem Karla Bergera. Među recentnim vrhuncima karijere su premijera “The Loser” Davida Landa na Brooklyn Academy of Music uz Bang i Can Opera-Orchestra i glazbena podrška za Patrician Noworol Dance Company’s u izvedbi ‘Tremendous’ tijekom La MaMa Moves Dance Festivala u New Yorku.

Lisino neustrašivo istraživanje suvremene klasične glazbe osiguralo joj je brojne solo nastupe i suradnje sa skladateljima i producentima kao što su Tristan Perich i Robert Honstein. Godine 2011. je osnovala trio Concert Black s flautisticom Owenom Weaverom. Posvećen intenzivnom radu na novim skladbama, improvizaciji i pisanju pjesama, trio je vodio radionice na manifestacijama kao što su Fairbanks Summer Arts Festival, Wildshore Festival for New Music u Aljaski, the Berkshire Fringe Festival, the Flea Theater’s Music With a View Series, The New Music Bake Sale, the Contagious Sounds Series i the Brooklyn Youth Chorus u New Yorku.

Lisina znatiželja i žeđ za glazbenim eksperimentom dovele su je do toga da se 2015./2016, udružila s mariachi skupinom i dobitnicama Grammyja, Flor de Toloache. Nastupali su u sklopu serije nastupa on NPR’s Tiny Desk i na turneji s Danom Auerbachom iz benda The Black Keys diljem Europe i SAD-a.

Debitantski joj je solo album objavila kuća Gold Bolus Recordings 2015. Naslovljen „Lullaby Apocalypse“ s motom „kills to kisses“, album je donio kolekciju electronica-pop art pjesama uz njezin bas. Kritika i nezavisna glazbena scena u New Yorku su izvrsno reagirale na njega.

Vodila je glazbene radionice tijekom Fairbanks Summer Arts Festivala (Aljaska), na Florida State University i s Brooklyn Youth Chorus. Preddiplomski je studij završila na Stony Brook University s Jospehom Carverom, a magistrirala je na suvremenom kontrabasu na Manhattan School of Music s Robertom Blackom. Dodatnu je obuku prošla u Conservatoire de Paris s Francois Rabbath. Bila je stipendistica Tafelmusik, Juene Atlantique (s mentorom Philippeom Herrewegheom), the Bang on a Can Summer Institute i OMI International Musicians Institute.

Nedavno se vratila u Australiju nakon što je u New Yorku živjela 16 godina. Započela je s magistarskim studijem glazbene terapije na Sveučilištu u Melbourneu u ožujku 2019.

Lisa nastupa u Boškincu vikendima (petkom i subotom) tijekom srpnja 2019.
Vidimo se!