BOURDAIN DAY – BOŠKINAC, 25. 06. 2019.

Posljednjeg četvrtka u mjesecu svibnju, chefovi Eric Ripert and José Andrés najavili su dan 25.6. kao Bourdain Day. Homage čovjeku i njihovom prijatelju, čiji bi 63. rođendan bio na ovaj dan, ima za cilj i nakon smrti poznatog chefa zbližiti njegove fanove iz cijelog svijeta. Anthony Bourdain, čije je ime postalo poznato nakon izdanja njegovih knjiga ”Kitchen Confidential” i  ”A cook’ s tour”, te koje je postalo svakodnevni pojam zbog planetarno popularnog putopisno-gastronomskog serijala ”No reservations”, bilo je ono osobe koja je omogućila svima da preko tv-ekrana upoznaju ne samo gastronomiju neke daleke zemlje, već njenu povezanost s političkim, sociološkim, i kulturološkim aspektima mnogih destinacija.

Anthony Bourdain bio je chef, ali je svoj otisak ostavio kao antropolog, čiji su ulasci u stotina kuhinja diljem svijeta objasnila hranu kao najširi pojam koji povezuje ljude iz svih krugova života.

U svojem pisanju, njegov ton je taj koji je činio njegova djela toliko bliskim mnogima. Iskreno i srčano, bez ustručavanja da stvari predstavi onakvima kakve uistinu jesu. Britak i oštar, njegov vokabular nikada ne pati od nepotrebnih ukrasa, ali je bogat i širok, pun opisa koji se nadovezuju na razne tematike popularne kulture, glazbe i filma, stanja društva i politike.

Anthony Bourdain postao je naširoko poznat zbog putopisno gastronomske emisije Anthony Bourdain: No Reservations, čija je prva epizoda emitirana 25. srpnja 2005. Serijal se nastavio kroz 9 sezona, s ukupno 142 epizode.

Kroz svoja putovanja i hranu koju je na njima jeo, Bourdain nas je sve, gotovo podsvjesno, upoznao s antropologijom hrane, suočio nas kako hrana koju jedemo pokazuje tko smo i od kuda dolazimo, kako naše navike i običaji generiraju našu povijest, živote naših predaka, te kako kroz hranu komuniciramo sa svijetom oko nas, formiramo vlastiti identitet te se na kraju krajeva, kroz hranu i pronalazimo.

Razmišljanja o tome zašto jedemo to što jedemo, koja je povijest i ideja nekog jela, te zašto nikada nismo imali priliku jesti ”ovo ovdje što upravo on sad jede u epizodi, negdje u Parizu/Rimu/Londonu/Bangkoku/Makau”.

Proljeće 2012. donijelo je epizodu serijala pod naslovom ”Croatian Coast”. Svojim posjetom Hrvatskoj, Bourdain je vjerojatno napravio više za razvoj hrvatske gastronomije nego itko do tog trenutka.

Chef Mate Janković, koji je strastveni zagovaratelj i promotor kvaliteta koju hrvatska gastronomija ima, bio je njegov domaćin i njegov voditelj po hrvatskim lokacijama. Između ostalog, put ih je odveo u vinariju i restoran Boškinac. Kod Borisa Šuljića, čovjeka čije obiteljsko naslijeđe i obiteljska povijest oblikuju svako vino koje vinarija napuni, svako jelo koje restoran pripremi. Boškinac je najbolji primjer kako poštivanje tradicije i osluškivanje terroira nekog mjesta, kreira nepobitnu važnost u kreiranju najvećih ideja.

Ono što je bilo spremljeno za Bourdaina davne 2012. bila su jela koja opisuju hrvatsku kuhinju, i koja pokazuju kako su razvoj i renesansa hrvatske gastronomije već ovdje.

Zbog same lokacije njihova susreta, zbog prijateljstva koje povezuje chefa i vinara, restoran i vinarija Boškinac mjesto je gdje ćemo održati prvi internacionalni Bourdain Day.

Ime Alen Bibić poznato je svima koji piju vina, ali vjerojatno i onima koji ga,s nekim razlogom, ne piju. On je zasigurno jedan od najznačajnijih vinara Hrvatske, vinarija BIBICH proizvodi vina čija srž i filozofija nenametljivo odaju važnost poštivanja terroira i lokalnih sorti. Debit, maraština, pošip, babić, plavina ili lasin samo su neke od sorata koje se nalaze u vinima koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Anthony Bourdain bio je kod Bibića, sjedio je u društvu Alena Bibića i Mate Jankovića u podrumima vinarije, kušao je BIBICH vina dok je Vesna Bibić spremala meni od  12 sljedova ”epske kvalitete”, koji je Bourdain opisao u nedoumici kao ”(…) najbolji restoranski obrok koji je ikada postajao.”.

Alen Bibić pridružit će se večeri, iako ne na ”svojoj” lokaciji, sigurni smo da će vrijeme u društvu prijatelja pobuditi neka gorko-slatka sjećanja na vrijeme kojim je on dao neopisivo veliki značaj našim sortama vina, namirnicama i kreativnosti koja stoji iza vinarije BIBICH.

Ne treba posebno napominjati kako je glazbena kulisa jedan od ključnih elemenata svake dobre priče. Anthony Bourdain bio je veliki ljubitelj rocka, jazza, blusea te svih inačica tih i drugih glazbenih stilova.

Ozren Kanceljak osoba je koju ljubiteljima dobre glazbe ne treba posebno predstavljati. U konobi Boškinac naći će se kao riba u glazbenim vodama, jer osim što se s glazbene strane može pohvaliti velikim glazbenim znanjem koje nadopunjuje cijeli život radom u Poletu, Aquariusu, Gjuri, DJ-anjem na brojnim festivalima poput WMF-u, Sarajevo film Festivalu, prvom R’n’B Weekend festivalu, a kao dokaz svemu možemo i navesti 40 Porina koji su rezultat predanosti radu, ljubavi prema glazbi i životnom istraživanju.  

Uz Kancu, slavlje će nadopuniti i producentski duo Tomec & Grabber s predstavljanjem skladbi iz serije albuma “Dalmatian Dub”, “Dalmatian Lounge” i “Deep Into Croatia”, povodom izlaska zadnjega albuma “Deep Into Croatia” početkom srpnja ove godine. Ova serija albuma osmišljena je kao “homage” hrvatskoj glazbenoj baštini i očuvanju hrvatske narodne tradicije s ciljem da u trenucima opuštanja (na Jadranu ili unutrašnjosti Hrvatske) čujemo i naše tradicionalne glazbene motive u modernoj i suvremenoj elektronskoj izvedbi.

Vinarija Boškinac će 25. lipnja slaviti život i djelo Anthonyja Bourdaina, tako što će okupiti sve one koji dijele ljubav i strast prema svijetu gastronomije i ljudima koji ju izgrađuju. Kuhajmo, nazdravimo i uživajmo u velikom društvu, u čim većem stilu. Vjerujemo kako bi Anthony napravio isto.